S
ultan Abdülhamid’in yadigârı olan Yıldız fotoğraf albümleri Millî Saraylarca dijital ortama aktarılıyor. Kendisi de bir sanatkâr olan Sultan Abdülhamid Han, fotoğrafa da büyük alaka duyuyordu. Bu yüzden yeni kameraları Osmanlı topraklarına getirtiyor, Abdullah Biraderler gibi isimlere, başta İstanbul olmak üzere bütün İslam ülkelerini ve dünyayı fotoğraflatıyordu.
Bu çalışmalar ve Sultan’a verilen hediyeler sayesinde yaklaşık 36 bin 585 adet eserden müteşekkil fotoğraf albümleri meydana geldi. Adına da “Yıldız Albümleri” denildi.
Fotoğraf sanatının ortaya çıkışından itibaren Osmanlıda da rağbet gösterildiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Müdiresi Yasemen Akçay “O yıllarda meydana getirilen Yıldız albümleri çok mühim. Sultan Abdülhamid Han, çeşitli sanatçılara bizzat emir vererek fotoğraflar çektirmiş. Padişah, Osmanlı coğrafyasında olup bitenlerden malumat sahibi olmak için bu usulü kullanmış. Bunların yanı sıra Sultan’a yerli ve yabancı bürokratlar tarafından fotoğraf albümleri de arz ve hediye edilmiş. Fotoğraf sanatına önem vermiş. Karakter tahlilinde mahir olan Sultan, fotoğraflar yoluyla da bunu yaparmış. Mesela sık sık suçlu fotoğraflarını incelermiş” ifadelerini kullanıyor.
İttihatçı Yağması
Akçay, şu an Nadir Eserler Kütüphanesinde muhafaza edilen Yıldız albümlerinin, İttihatçıların Yıldız yağmasından kütüphaneci Sabri Kalkandelen’in çabaları sayesinde kurtarılabildiğini söylüyor. Yasemen Akçay “Yıldız Sarayı’nda altın akçe arayan İttihatçı yağmacılar, Allah’tan kitaba ve fotoğrafa değer vermiyorlarmış. Böylece bu albümler günümüze ulaşmış” şeklinde konuşuyor.